Animatie maken
Image default
Woningen

Een huis kopen of huren: wat zijn de financiële voordelen?

huis te koop

Algemeen wordt aangenomen dat het kopen van een huis voor jezelf goedkoper is dan een leven lang een huis huren. Maar is dit echt zo? Feiten zitten vaak in het midden. Waarom mensen besluiten een huis te kopen of te huren, hangt grotendeels af van hun toekomstplannen en persoonlijke omstandigheden. Een van de belangrijkste factoren is de financiële situatie.

Waarom een huis kopen of huren: gewikt en gewogen

Stijgen de huizenprijzen in hetzelfde tempo als de spaarrente, dan is kopen in bijna alle simulaties de beste keuze.

Als u een huis bezit, wordt u elke maand “eigenaar” van het huis omdat u het kapitaal van de hypotheek moet terugbetalen. De huur verdwijnt direct in de zak van de verhuurder. Als je lening eenmaal is afbetaald, zal je leven als eigenaar helemaal beter zijn, want dan laat het leven je met bijna niets achter. Daarnaast: als je voor een dak zorgt, kun je onbezorgd met pensioen en kan de huur grote gevolgen hebben voor je pensioen …

Maar zo eenvoudig is het niet. Een huis kopen of huren: wilt u weten welke factoren het meest bevorderlijk zijn voor de economische ontwikkeling op de lange termijn? In dit geval moet u rekening houden met zowel de evolutie van de spaarquote als de huizenprijzen.

De huur van een huis is doorgaans lager dan de maandelijkse afbetaling van een hypotheek. In vergelijking met huizenkopers is het voor huurders doorgaans gemakkelijker om elke maand meer geld toe te wijzen. Dan is het rendement op spaargeld belangrijk: hoe hoger de spaarrente, hoe aantrekkelijker de huurprijs.

De evolutie van huizenprijzen is belangrijk voor kopers. Hoe hoger de waarde van het huis, hoe groter het kapitaal van de koper als de hypotheek wordt afgelost.

Het voorspellen van de ontwikkeling van financiële markten en vastgoedmarkten is echter niet eenvoudig, laat staan ​​een nauwkeurige wetenschap. Er zijn veel variabelen waarmee u rekening moet houden. Stijgen de huizenprijzen in hetzelfde tempo als de spaarrente, dan is het kopen van een huis in bijna alle simulaties de goedkoopste optie. Als de vastgoedprijzen echter stagneren terwijl de spaarrentes stijgen, kunnen de huren aantrekkelijker worden.

Wat is het voordeligst: kopen of huren?

Laten we eens kijken naar dit voorbeeld: bij aankoop van een appartement van 200.000 euro wordt het gefinancierd met een 20-jarige vaste rente van 2% en een maandelijkse hypotheek van 1.020 euro. De huurder moet een maandelijkse huur van 650 euro betalen voor hetzelfde appartement in hetzelfde appartement in dezelfde periode.

We gaan ervan uit dat de huurder het verschil tussen de maandelijkse betaling en de huur (1.020 euro-650 euro = 370 euro) kan sparen. Vergeleken met huurders die huizen verhuren, moeten huiseigenaren jaarlijks 2.000 euro (gelijk aan 1% van de aankoopwaarde) aan onderhoud betalen. Huiseigenaren kunnen inderdaad meer belastingvoordelen krijgen via huisvestingssubsidies (we berekenen huisvestingssubsidies voor Vlaanderen).

In dit rekenvoorbeeld gaan we ervan uit dat de huurder en de eigenaar elk 40.000 euro hebben ontvangen van hun ouders. De huiseigenaar gebruikt het geld om de aankoop van zijn appartement te betalen en de extra onderhoudskosten die niet worden gedekt door zijn goedkopere woonbonus. We gaan er ook van uit dat de huurder het verschil tussen de maandelijkse betaling en de huur maandelijks in het financiële plan betaalt, wat jaarlijks 3% van het inkomen genereert. Huur- en vastgoedprijzen stijgen elk jaar met 1%.

woning kopen

https://be.propenda.com