Animatie maken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Bedrijfspresentatie tips

Moet jij binnenkort een presentatie geven? Vast wel, anders was je dit nu niet aan het lezen! Als je in de B2B branche werkt dan zal het regelmatig voorkomen dat je een presentatie moet doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld klantpresentaties, salespresentaties of een presentatie voor je baas over een bepaald project. Hoe dan ook, presenteren kan spannend zijn. Alle ogen op jou gericht en aan jou de taak om de luisteraar over te halen. Mocht jij het spannend vinden om te gaan presenteren en een paar tips nodig hebben, lees dan zeker verder. Onderstaand onze beste tips.

  1. Toon passie. Het onderwerp is misschien niet leuk (wie houdt er van cijfers?!) maar breng het alsof het enorm interessant is. Dit zal de lezer geboeid houden, zelfs als het saaie stof is.
  2. Ben relevant. De eerste dertig seconden van de presentatie zal de luisteraar beslissen of hij/zij de aandacht erbij gaat houden. Geef dus aan het begin van de presentatie duidelijk weer wat de luisteraar eraan zal hebben wanneer hij/zij de aandacht erbij houdt. Denk dus goed na over de ‘waarom?’ van jouw presentatie.
  3. Ben duidelijk. Niemand heeft zin in een langdradig verhaal. Laat duidelijk merken wat jouw boodschap is. Wat erg helpt bij dit punt is uitgebreid oefenen zodat je helder hebt voor jezelf wat je wil vertellen. Zo filter je ook de ‘uhms’ er tussenuit. Oefenen dus!
  4. Heb een open uitstraling. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan maar ook dit is belangrijk. Probeer te lachen tijdens de presentatie en probeer oogcontact te maken met je publiek. Dit kan je al snel vergeten door de stress. Voorbereiding helpt hier ook enorm bij.
  5. Start met een knaller. Ga je jezelf eerst voorstellen? De meeste mensen weten al wel wie je bent. Start daarom met een leuke video, een grapje of een goede quote. Zo zijn mensen gelijk geïnteresseerd.
  6. Denk aan je houding. Sta jij vaak wat ongemakkelijk tijdens het presenteren? Denk er dan aan om een pen vast te houden of een pointer. Zo hebben je handen een meer natuurlijke houding.
  7. Zorg voor een sterke Powerpoint bedrijfspresentatie. Dit kan je door een presentatie bureau laten doen zodat je een dynamische presentatie hebt. Dit is aan te raden als je presentatie voor bijvoorbeeld een potentiële klant is.