Animatie maken
Image default
Toerisme

Belgische stad Antwerpen

toerisme antwerpen

De op een na grootste stad van België, Antwerpen, ligt aan de oostelijke oever van de Schelde, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Brussel. Hier kun je prachtige kerken en prachtige musea zien. De stad was de afgelopen jaren de hoofdstad van Vlaams België en is een bruisend cultureel centrum met een gevarieerd uitgaansleven. Antwerpen is het wereldcentrum voor diamantverwerking (in de buurt van het Centraal Station (Centraal Station)). De stad is ook beroemd om het erfgoed van Rubens, waarvan de beste creaties de galerijen en kathedralen van Antwerpen sieren.

Antwerpen oriëntatiepunten

In het centrum van Antwerpen ligt de Grote Markt met de Brabo-fontein met de bronzen figuur van de held Sylvius Brabo, die de hand van de reus Antigonos (die passerende schepen doodsbang maakte) in de Schelde gooit. Aan de noordkant van het plein staan ​​17e-eeuwse gildehuizen, met uitzicht op het Stadhuis, voltooid in 1566 – een van de beroemdste gebouwen uit de Noordelijke Renaissance. Hier kunt u een bezoek brengen aan de zaal van baron Hendrik Leys (de auteur van de fresco’s uit de jaren 1860) en de trouwzaal met een open haard versierd met twee gebeeldhouwde kariatiden van de architect Cornelius Floris.

Ten zuidoosten van de Grote Markt ligt de Onze Lieve Vrouwekathedraal, een van de mooiste gotische kerken van België, gebouwd door Jan en Peter Apelmann in het midden van de 15e eeuw. De enorme binnenruimte is verdeeld in zeven beuken en lijkt nog groter door het lichtgekleurde metselwerk. Hier zijn vier vroege werken van Rubens, waarvan de beste kan worden beschouwd als het drieluik “Descent from the Cross”, geschreven door de kunstenaar na zijn terugkeer uit Italië.

Ongeveer 5 minuten lopen van de kathedraal naar het Plantin Moretus Museum aan de Vrijdagmarkt, gehuisvest in het statige herenhuis van Rubens ‘schoonvader, drukker Christoffel Plantijn. Dit is een van de meest interessante musea in de stad, waar u meer te weten kunt komen over het leven van de Plantijnse familie. Vanaf hier is het dicht bij de waterkant en het Nationaal Scheepvaartmuseum in een middeleeuws fort aan het einde van Suikerrui. Binnen in de krappe hallen zijn exposities over de geschiedenis van de binnenvaart en scheepsbouw, terwijl buiten, onder een golfplaten dak, een lange rij sleepboten en pontons is gemonteerd.

Als je de Jordaenskaai doorkruist, zie je aan de oostkant vlakbij het gebouw met zadeldaken Vleeshuis, gebouwd in 1503 voor het slagersgilde. Er is een grote collectie toegepaste kunstwerken – van oude muziekinstrumenten tot middeleeuws houtsnijwerk. Iets verder naar het noorden aan de VIeeshouwersstraat staat de laatgotische Sint-Pauluskerk, gebouwd in het begin van de 16e eeuw voor de Dominicaanse Orde. Binnen zijn er schilderijen van de Vijftien Sacramenten van de Rozenkrans, waaronder het opmerkelijke schilderij van Rubens, De geseling aan de zuil (1617).

Stadhuis van Antwerpen

Op 10 minuten lopen van de OLV-kathedraal aan Wapper 9 ligt het Rubenshuis, nu een gerestaureerd en zeer populair museum. Helaas zijn er hier weinig meesterwerken, maar de restauratie is nog steeds indrukwekkend. Rubens stierf in 1640 en werd begraven in de Sint-Jacobskerk, die net ten noorden van de Lange Nieuwstraat 73 ligt. De kunstenaar en zijn naaste familieleden werden begraven in de kapel achter het hoogaltaar, waar een van zijn laatste werken “Onze-Lieve-Vrouw omringd door heiligen” die hij zichzelf (Saint George), zijn twee vrouwen (Martha en Mary) en zijn vader (Saint Jerome) portretteerde.

Gebied ten zuiden van Grote Markt

Vanaf de Groenplaats langs de Nationalestraat ben je in 5 minuten in het nieuwe Mode Natie-gebouw, een complex met meerdere verdiepingen waar shows van Belgische modeontwerpers en ontwerpers worden gehouden. Een deel van het gebouw wordt ingenomen door het MoMu / Mode Museum, waar prachtige tentoonstellingen worden gehouden over hedendaagse mode. In andere delen van het gebouw is er een café en een gespecialiseerde boekhandel. Uitstekende winkels en boetieks van Antwerpse ontwerpers zijn in de stad ontstaan.

Antwerp Fashion Walk somt de beste winkels op, met een speciale focus op Mode Natie, waaronder Nationalestraat 16 en Alamode 27. Sieraden van Anne Zellien zijn verkrijgbaar in Kammenstraat 47 en tweedehands Naughty-1 op 65. Een andere tweedehands, Francis, bevindt zich op Steenhouwersvest 14.

Ongeveer 15 minuten lopen ten zuiden van Mode Natie ligt het Museum voor Schone Kunsten, een van de mooiste musea van België. Hier getoond zijn werken van Jan van Eyck, Memling, Rogier van der Weyden en Quentin Masseis. Rubens krijgt twee grote zalen toegewezen, waar een enorm doek “Aanbidding der koningen” wordt gepresenteerd, waarvan het werk blijkbaar in twee weken voltooid is. Ook in het museum is er een collectie hedendaagse Belgische kunst, de werken van Paul Delvaux en James Ensor zijn goed vertegenwoordigd.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html