Animatie maken
Image default
Onderwijs

Techniekonderwijs voor de basisschool

Bijna alle leerlingen krijgen op het voortgezet onderwijs te maken met techniek en wetenschap. Techniekonderwijs voor de basisschool komt weinig voor, dit zijn gemiste kansen. Het is namelijk belangrijk om leerlingen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de digitale wereld en techniek. Dit kan middels verschillende workshops.

Zo ziet techniek onderwijs eruit

Met de neus in de boeken, dat is met betrekking tot techniek voor basisschoolleerlingen nog niet van toepassing. Tijdens een workshop maken leerlingen niet alleen kennis met techniek en wetenschap, ook gaan ze hier zelf mee aan de slag. Hoe bewegen verschillende materialen, wat is techniek en wat kun je bijvoorbeeld met plastic afval?

Techniekonderwijs voor de basisschool is de beste methode om leerlingen op actieve of interactieve manier deze dingen bij te brengen. Op een leuke en leerzame manier gaan ervaren docenten met de leerlingen aan de slag.

Dit zijn de mogelijkheden

Waar moet een basisschool aan denken bij techniek onderwijs of een workshop in deze categorie? Er zijn verschillende mogelijkheden. Om wat op te noemen: de speelse workshop upcycling. Helemaal van deze tijd, want leerlingen gaan met plastic afval aan de slag. Op een creatieve wijze het plastic afval verwerken, duurzaam en leerzaam.

Ook leuk: de workshop papieren stroomcircuits. Een interactieve kaart maken met lampjes erin, creativiteit gecombineerd met techniek. Dit is een interessante werkshop voor leerlingen uit de groepen drie tot en met acht.

Over het algemeen zijn de meeste professionele workshops bedoeld voor leerlingen van groep drie tot en met acht, enkele workshops zijn ook geschikt voor jongere leerlingen.

Workshop op school organiseren

Het is niet altijd eenvoudig om een goede workshoptechniek zelf te organiseren. Bij het ontbreken van de juiste materialen loopt de workshop of het techniekonderwijs niet zoals gewenst. Daarom is het verstandig om een workshop op school te laten organiseren. Docenten of begeleiders die weten waar ze over praten en dit ook nog eens goed overbrengen op de leerlingen.

De juiste materialen zijn altijd aanwezig, daar wordt voor gezorgd. De workshopkosten bestaan uit het organiseren van de workshop zelf en materiaalkosten. Omdat er zoveel verschillende workshops op het gebied van techniek zijn, kunnen de prijzen verschillen.

Hoe vaak techniekonderwijs op een basisschool toepassen?

Techniek vakken op het voortgezet onderwijs zien er heel anders uit dan techniek onderwijs voor de basisschool. Het is op een basisschool echt niet nodig om de kinderen wekelijks in aanraking te brengen met techniek en wetenschap. Een enkele workshop zorgt al voor veel ontdekking aan herkenning, dat nog lang in het geheugen blijft hangen.

De meeste basisscholen werken met en rondom thema’s. Bij het thema techniek of wetenschap (of beiden) is het altijd interessant om te kiezen voor een workshop in deze richting. Een aantal workshops sluiten ook zeer goed aan bij het thema milieu en duurzaamheid.

Wetenschap en techniek: onmisbaar voor de toekomst

De technische ontwikkelingen snel en het aanbod wetenschap en techniek blijft groeien. Het is daarom belangrijk om kinderen hier zo vroeg mogelijk kennis mee te laten maken. Dit vergroot de kans dat ze uiteindelijk voor een technische richting kiezen. Met hun enthousiasme gaan kinderen niet alleen op school maar ook thuis aan de slag: dat is de toekomst.

https://www.brightmakers.nl