Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Leuke weetjes over een rietdekken

Rieten daken zie je niet heel vaak voorkomen in deze moderne tijd, maar best regelmatig kan er wel eens een dak met riet tegen worden gekomen. Een rieten dak wordt eigenlijk alleen gemaakt van eenjarig riet. Het is niet toepasselijk dat meerjarig riet wordt gebruikt. Rieten daken zijn het meest geschikt voor steile daken van ongeveer 45 graden of meer. Omdat riet een natuurlijk product is, verslijt en breekt dit product natuurlijk ook langzaam af. Riet blijft echter verbazingwekkend lang goed. Pas na 20 tot 30 jaar wordt aangeraden een rieten dak te vervangen voor nieuwer riet. Ondanks dat vele huizen vaak volledige rieten daken hebben, een combinatie hiervan is ook mogelijk waarbij een gedeelte van het dak bestaat uit riet en een ander gedeelte uit traditionele dakpannen of ander materiaal.

Over de jaren heen is er steeds meer werk gekomen voor rietdekkersbedrijven. Een rietdekkersbedrijf dat nu actief is, heeft vaak het hele jaar door klussen om riet te dekken. Dit betekent natuurlijk wel dat de service en de kwaliteit in orde moet zijn. Maar als dat eenmaal goed is, is er vaak voldoende werk voor een rietdekker. Vroeger was dit echter niet het geval en was dit een ander verhaal. In de lente en de zomer was er vaak meer te doen qua klussen voor daken waar riet op moet, dan in de herfst en de winter. Hierdoor moesten zij daarnaast andere werkzaam zoeken om voor het brood op tafel te zorgen. Voorbeelden van extra werkzaamheden die zij uitvoerden zijn het handelen van riet, werkzaamheden in slagerijen of het maken van klompen.

Het dekken van riet wordt op een speciale manier gedaan, en is vaak niet voor de gemiddelde persoon uit te voeren. Daarom wordt er altijd een speciaal bedrijf ingehuurd dat het riet kan dekken, zodat u dat niet hoeft te doen.

https://www.rietwerk.nl/