Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Vis in de palen

Wat is het toch met die paaltjes in het water. Het is een ware magneet voor vissen. Wat de reden is, is mij niet geheel duidelijk. Is het een vorm van veiligheid, of is het juist het hout dat insecten aantrekt waar de karper zo gek op is. Eigenlijk maakt het ook niet uit. Het is een mooie plek om het haakaas te water te laten. Er is altijd echter wel een risico dat de karper om de palen heen zwemt. Gelukkig heb ik altijd een back-up plan als dat het geval is.

 

Zo ook half september als ik op een mooi cultuurwater aan de slag gaat. In dit water staan in verschillende hoeken van het water palenrijen. Deze rijen moeten de afkalving van de grond verminderen. Al staat de wind op sommige kant soms zo te beuken dat het ijdele hoop lijkt. Gelukkig brengt het voor de visser wel de mogelijkheid om de karper op te vangen waar deze graag zwemt.

 

Met een centrale plek op het water kan ik 2 van zulke plekken bevissen. Één op ruim 80 meter. Met mijn nieuwe stokken is dit best makkelijk te halen. De andere stek ligt op nog geen 30 meter. Hier kan ik de lijn ongeveer uitlopen. Dat heeft ook zo zijn voordelen, want kan zo ook compact voeren op stek. De vislijn staat hier ook nauwelijks uit, waardoor de kans op afschrikkende vis ook minimaal is. Deze geef ik de grootste kans.

 

Nu een half uur komt echter de linker hengel tot leven. Door het grote vertrouwen in de andere hengel, pak ik zelf bijna de verkeerde hengel op. Helaas blijkt de vis al binnen enkele seconden de palenrij te hebben gehaald. Een staart in de lucht laat zien dat de vis zich heeft vast gezwommen. Helaas geen waadpak bij me, dus moet met boxer het water in. Met een net over mijn hoofd en hengel in de hand zwem ik naar de overkant. Hier kan ik met veel moeite de lijn bevrijden, en ook een kleine karper. Na deze koude douche besluit ik, nu ik toch nat ben, ook maar de vislijn uit te lopen om zo compacter te kunnen voeren en een gezonde afstand van de palen aan te houden. Dat dit een goede keuze is, blijkt ruim een uur later. Toen knalde er weer een waker tegen de blank, maar nu kwam er een log gewicht uit de palen. Na ruim 10 minuten kan ik zelf de topschub van het water netten. Yes!! Wat een beetje extra inzet je soms kunt opleveren.

http://www.sportvisgigant.nl