Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Wat is salarisadministratie?

Salarisadministratie kun je definiëren als het proces van het betalen van je werknemers en het inhouden van de juiste bedragen aan loonheffingen. Wanneer je een bedrijf hebt betaal je maandelijks de salarissen van je personeel uit en dien je ook de belastingdienst te betalen. Dit is voor veel bedrijven de grootste maandelijkse uitgave. De berekening van de salarissen moet daarom ook goed uitgevoerd worden. salarisverwerking is misschien wel één van de moeilijkste dingen voor een werkgever. De werkzaamheden die hieronder vallen zijn onder andere het bepalen van het netto bedrag dat overgemaakt moet worden naar de werknemers en ervoor zorgen dat iedereen op tijd een loonstrookje krijgt. Er dient rekening gehouden te worden met eventuele pensioen- en CAO regels bij het uitvoeren van deze taken. Het bijhouden van een salarisadministratie is verplicht. Door de salarisadministratie is de belastingdienst in staat om inzicht te krijgen in de uitbetalingen aan je werknemers.

Er zijn ook andere taken die je als werkgever bij moet houden. Zo moet je personeelsadministratie ook in orde zijn, alle gegevens van de werknemers moeten juist vastgesteld worden. De hoogte van het salaris en arbeidscontracten vallen hier ook onder.

Bij het doen van salarisadministratie krijg je te maken met veel formulieren en ander papierwerk. Doordat er zoveel taken bij komen kijken, zorgen veel bedrijven / werkgevers ervoor dat ze de salarisadministratie uitbesteden. Het is vooral interessant voor bedrijven met tussen de 10 en 50 werknemers om de salarisadministratie uit te besteden. Voor kleinere bedrijven is het uitbesteden relatief wat duurder en bij grotere bedrijven is er vaak een eigen salarisadministrateur of een afdeling voor de salarisadministratie. Daarnaast kan je ook kiezen om het werk helemaal uit te besteden of om het gedeeltelijk uit te besteden. Bij het gedeeltelijk uitbesteden zullen er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de taken.

https://www.cbbs.nl/