Animatie maken
Image default
Gezondheid

7 grote dieettrends

 

Als het op diëten en dieettrends aankomt, kan de keuze duizelingwekkend zijn. Met zoveel manieren om gewicht te verliezen, is het moeilijk te bepalen welke methoden gezond zijn en echt werken.

Lisa Ravindra, MD, een specialist in interne geneeskunde aan het Rush University Medical Center, neemt zeven populaire dieettrends onder de loep en bekijkt hoe elk dieet scoort op het gebied van gewichtsverlies en algemene gezondheidsvoordelen.

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is een extreem laag-koolhydraat, vetrijk dieet. Het doel van het dieet is om een staat van ketose te handhaven, wat betekent dat door minder koolhydraten te eten, het vetverbrandende systeem van het lichaam voornamelijk op vet in plaats van suiker vertrouwt voor energie.

Dit concept is eigenlijk niets nieuws. “Er is veel onderzoek, dat teruggaat tot begin 1900, dat ketogene diëten helpen bij bepaalde neurologische aandoeningen zoals epilepsie bij kinderen,” zegt Ravindra. “Maar het is relatief een nieuwe strategie voor gewichtsverlies.”

Voordelen

Als je doelen voor gewichtsverlies directer zijn, kan een ketogeen dieet je misschien helpen die resultaten te bereiken. “Het is aangetoond dat het zeer effectief is voor gewichtsverlies op korte termijn – zelfs effectiever dan vetarme diëten,” zegt Ravindra.

Vaak nemen mensen die starten met het ketogeen dieet ook garcinia cambogia. Dit heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen en kan helpen om af te vallen.

Bijkomende voordelen kunnen zijn het voorkomen van bepaalde soorten chronische ziekten. “Er is enige suggestie dat er voordelen kunnen zijn voor andere hersenaandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, multiple sclerose en zelfs hersenkanker,” voegt Ravindra toe. “Maar er zijn nog geen definitieve studies geweest.”

Nadelen

Sommige gezondheidsexperts geloven dat het eten van een grote hoeveelheid vet en eiwitten uit dierlijke bronnen je risico op hartaandoeningen en bepaalde kankers kan verhogen.

“Bij het ketogeen dieet kun je bijvoorbeeld alle bacon eten die je wilt; dat gaat natuurlijk in tegen wat we altijd hebben gedacht dat gezond zou zijn,” zegt Ravindra. “En we weten nog niet wat het effect van dit dieet is op mensen met lever-, nier- en hartziekten.”

Het dieet is ook echt streng. “Het is een extreem dieet, waarbij bijna alle koolhydraten worden geschrapt,” zegt Ravindra. Dat betekent het opgeven of beperken van conventioneel gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, volle granen en sommige groenten.

Koolhydraatarme diëten kunnen ook gepaard gaan met meer bijwerkingen dan vetarme diëten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte adem.

2. Whole30 dieet

Het Whole30 dieet is een commercieel dieet dat op de markt wordt gebracht als een “30-daagse voedingsreset”.

Tijdens die 30 dagen moet je suiker, alcohol, granen, peulvruchten en zuivel vermijden. Het dieet staat wel vlees, zeevruchten, eieren, groenten, fruit en natuurlijke vetten zoals plantaardige oliën, kokosolie en noten toe.

Voordelen

Wat fijn is, is dat de Whole30 een ingebouwd ondersteuningssysteem heeft op sociale media. “Dat kan nuttig zijn voor mensen die zichzelf verantwoordelijk willen houden,” zegt Ravindra. Ook is het niet nodig om calorieën te tellen of te beperken.

Nadelen

Het bedrijf achter het Whole30 dieet beweert dat het veel medische problemen kan verbeteren of “genezen”, zoals astma, depressie en de ziekte van Lyme, maar de beweringen zijn ongegrond; er is geen onafhankelijk onderzoek om ze te verifiëren.

“Het is ook echt beperkend en slechts tijdelijk omdat het maar 30 dagen duurt,” zegt Ravindra. Bovendien vergt het veel planning om eraan te voldoen.

3. Laag-FODMAP dieet

Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde koolhydraten die slecht worden opgenomen in de darmen en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Deze koolhydraten staan bekend als fermenteerbare oligo, di, monosacchariden en polyolen – of FODMAP’s – en komen voor in bepaalde granen, groenten, fruit en zuivelproducten.

Een laag-FODMAP dieet wordt vaak aanbevolen voor mensen met prikkelbare darm syndroom (IBS), een veel voorkomende aandoening die symptomen veroorzaakt zoals kramp, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, en diarree en / of constipatie.

Voordelen

Studies tonen een duidelijke verbetering aan van IBS-symptomen bij mensen die het low-FODMAP dieet volgen.

“Ik heb persoonlijk veel patiënten met IBS gehad die het heel goed hebben gedaan met dit dieet,” zegt Ravindra. “Als ze het volgen, zien ze grote verbetering en gaan ze zelfs in remissie.”

Nadelen

Het low-FODMAP dieet is geen dieet om af te vallen. “Het is eigenlijk alleen bedoeld voor mensen met IBS,” legt Ravindra uit. “Dus de studies hebben geen voordeel aangetoond voor mensen die geen IBS hebben.”

Het is ook niet erg makkelijk te volgen, omdat de lijst met low-FODMAP voedingsmiddelen niet intuïtief is. “Broccoli is bijvoorbeeld een laag-FODMAP-voedsel, en bloemkool is een hoog-FODMAP-voedsel. Dus je moet de lijst met voedingsmiddelen altijd bij je hebben,” voegt Ravindra toe.

4. Intermittent fasting dieet (tijdbeperkend eten)

Intermittent fasting is een term voor een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes waarin je heel weinig of niets eet, en het eten van regelmatige maaltijden.

Sommige mensen vasten met tussenpozen van 16 uur per dag en eten dan al hun voedsel in een tijdspanne van acht uur; anderen vasten 24 uur aan een stuk, misschien twee keer per week. “Dit plan is niet specifiek over welke voedingsmiddelen je moet eten, maar eerder wanneer je ze moet eten,” zegt Ravindra.