Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Alles wat je moet weten over kinderfietsen

Nederland staat bekend als fietsland. Het is dan ook geen verrassing dat kinderen al op jonge leeftijd fietsend door de wijk te zien zijn. Ook andere vervoermiddelen, zoals stepjes en space scooters, zijn erg populair bij kinderen.

 

Loopfiets

Kinderen leggen al vanaf twee- of driejarige leeftijd een basis voor het latere fietsen door te oefenen op hun loopfietsje. Dit is een lage tweewieler zonder trappers of rem, waarbij kinderen met hun voeten gemakkelijk de grond kunnen raken. Door de combinatie van zitten en lopen, leren kleine kinderen al snel hun balans te houden. Het oefenen maakt de stap naar een fiets met trappers veel minder groot.

 

Zijwieltjes

Van de loopfiets naar de fiets is een hele overgang. Een paar extra kleine wielen naast het achterwiel van de kinderfiets zijn dan ook geen overbodige luxe. De zijwieltjes houden de fiets in evenwicht. Hierdoor hoeven kinderen niet bang te zijn dat zij zullen vallen. Zo leren zij het fietsen op hun eigen tempo. Kinderen geven vaak zelf aan wanneer zij toe zijn aan het durven fietsen zonder zijwieltjes.

 

Zelf fietsen

Voor het fietsen op een fiets met trappers en zonder zijwieltjes, moeten kinderen goed hun evenwicht kunnen houden. Vooral in het begin vergt het nogal wat concentratie om tegelijk te kunnen trappen en sturen. Veel kinderen vinden het prachtig om met papa of mama mee te fietsen. Een fietstochtje naar opa en oma, mits zij niet al te ver weg wonen, is dan een leuke gelegenheid om hun kunsten aan iedereen te laten zien.

 

Kinderfietsen

Over het ontwerp van kinderfietsen is goed nagedacht. De banden van kinderfietsen zijn meestal breder dan bij fietsen voor volwassenen. De brede banden verhogen de stabiliteit. De meeste kinderfietsen hebben geen handremmen, maar een achteruittraprem. Een handrem zou nog een derde vaardigheid aan het fietsen toevoegen. Door de achteruittraprem kunnen zij zich helemaal richten op het sturen. Over het remmen hoeven zij zich niet druk te maken. De wat grotere kinderfietsen hebben soms een enkele handrem. Deze remt dan het voorste wiel af.

 

Gezien worden op je kinderfiets

Kinderen laten graag zien en vooral horen dat zij kunnen fietsen. De clipjes aan de spaken die geluid maken bij het fietsen, zijn dan ook erg gewild.

http://www.kinderfietsenwinkel.be