Animatie maken
Image default
Kinderen

Wat is educatief speelgoed?

Robot bouwpakketten ook mooi vallen ook onder de categorie educatief speelgoed. Dit soort speelgoed heeft namelijk als doel om kinderen leren actief en logisch na te denken. Bij educatief speelgoed denk je in eerste instantie aan speelgoed waarmee een kind bijvoorbeeld de letters en cijfers leert. Het kan echter ook zo zijn dat educatief speelgoed een achterliggend doel heeft, net zoals bij de robot bouwpakketten. Dus aan de hand van het speelgoed kan een kind een bepaalde vaardigheid aanleren. Daarnaast kan educatief speelgoed ervoor zorgen dat een talent van een kind boven water komt waar niemand iets over wist.

Wat houdt cognitief speelgoed in?

De naam zegt het eigenlijk al. Cognitief speelgoed stimuleert de cognitieve vaardigheden van een kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concentratie, geheugen, denken, aandacht. Cognitief speelgoed is in principe speelgoed waarbij een kind het oorzaak en gevolg leert. Daarnaast leert een kind ook problemen oplossen. Een puzzel met verschillende vormen stimuleert bijvoorbeeld het denken van een kind. Het kind moet namelijk actief gaan nadenken om de puzzel compleet te kunnen maken.

Speelgoed stimuleert lichamelijke ontwikkeling

Speelgoed kan tevens de lichamelijke ontwikkeling van een kind stimuleren. Een kind moet bijvoorbeeld leren lopen. Hierbij kunnen kinderen vaak wel hulp gebruiken. Een loopstoel kan ze onder andere helpen om te leren lopen. De zintuigen van een kind kunnen ook gestimuleerd worden aan de hand van dit soort speelgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rammelaar of een bijtring. Met een rammelaar gaat een kind alsmaar heen en weer zwaaien om lawaai te maken. Een bijtring zal een baby meteen in de mond stoppen, daar houden ze namelijk van. Baby’s van jonge leeftijd doen eigenlijk bijna alles in hun mond. Het maakt niet uit wat het is. Maar hierdoor leren ze wel bijvoorbeeld verschillende structuren aan. Dit leert ze tevens wat ze wel en wat ze niet in hun mond kunnen doen.