Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Hoe profiteer je het langst van de accu van een laptop?

Laptops worden steeds krachtiger en kunnen meer dingen aan. Daarvoor is echter wel een goede accu nodig. Gelukkig zijn niet alleen laptops steeds beter ontwikkeld, ook accu’s gaan in de ontwikkeling mee. Om het meest van je accu te genieten, en dus langer van je laptop, is een goed gebruik noodzakelijk. Een accu die niet steeds onnodig wordt opgeladen en die niet te heet wordt, werkt vaak het langst.

Voorkom oververhitting

De huidige Lithium-ion accu’s in laptops hebben één belangrijk nadeel. Dat is dat ze niet goed tegen warmte kunnen. Stop daarom direct met werken als je merkt dat de accu te heet wordt en gebruik hem enkel op een harde ondergrond. Door hem te plaatsen op je schoot, op de bank, of op kussens, dekens of matrassen, kan de ventilatoren verstoppen. Hierdoor kunnen ze hun warmte niet goed kwijt en kan oververhitting ontstaan.

Het eerste gebruik, perfect gekalibreerd

Om de levensduur van de accu te verlengen dient hij voor het eerste gebruik volledig opgeladen te zijn. Ga je hem gebruiken, koppel de laptop dan volledig los van het stroomnet en laat hem alleen op de accu werken. Gebruik hem net zo lang door tot de accu leeg is en de laptop zichzelf afsluit om de accu te beschermen. Laat de laptop daarna twee uur onaangeraakt staan. Sluit de laptop vervolgens weer aan op het stroomnet om de accu opnieuw op te laden.

Bovenstaande handelingen dienen zo’n twee of drie keer herhaald te worden om de accu zo goed mogelijk te kalibreren. Zo geeft de indicator zo nauw mogelijk aan wanneer de accu leeg en vol is.

Verschillende laptops, verschillende handelingen

Oudere laptops zijn vaak in het bezit van accu’s die direct gaan laden zodra ze op het stroomnet worden aangesloten. Hierdoor worden ze vaak onnodig opgeladen en zal de levensduur van de accu beperkt worden. Beter is het om bij oudere laptops het opladen pas te starten als het percentage beneden de 20% komt.

Ben je van plan de laptop lange tijd te gebruiken en is de accu geheel opgeladen? Neem dan de accu uit de laptop. Doe je dit niet, dan zullen vooral bij oudere laptops zelfontlading en veroudering versnellen.

Zo hoort het niet!

Naast het voorkomen van een te warme accu en het niet onnodig opladen van de accu, zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten om de levensduur van je laptop te bespoedigen.

  • Stel de accu nooit bloot aan vocht, regen, vorst of hitte.
  • Maak een accu nooit open.
  • Laat de accu niet vallen, hierdoor kan hij beschadigd raken.
  • Voorkom kortsluiting.
  • Laad de accu niet onnodig lang op.

Laptop accu’s vervangen

Wie netjes met zijn laptop en accu omgaat en al het bovenstaande in achting neemt, zal zo lang mogelijk van de accu – en dus de laptop – kunnen genieten. Mocht er onverhoopt toch iets aan de hand zijn met de accu, laat hem dan nakijken of vervangen door een deskundige. Zo kun je ondanks een kapotte accu wellicht toch nog tijden van je laptop genieten. Hiervoor ga je natuurlijk naar macbook reparatie rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/macbook-reparatie-rotterdam/