Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Refurbished iPhones: zo werkt het refurbishen van electronica

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een refurbished iPhone. Maar wat betekent ‘refurbished’ en hoe werkt dit precies? In dit blog lees je alles over het refurbishen van iPhones en andere elektronische apparaten.

 

Wat zijn refurbished iPhones?

Een iPhone die aangeboden staat als refurbished is een iPhone die is teruggestuurd naar de producent. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan hij bijvoorbeeld niet verkocht zijn omdat er een nieuw product op de markt is verschenen of er wat iets niet goed. Als het apparaat niet goed werkte wordt het gerepareerd door de producent, voor iPhones is dat Apple, en worden dan opnieuw naar winkels verzonden en verkocht aan de gebruiker. Wat refurbished precies betekent voor jouw product ligt aan de producent van het artikel. Wat gezien wordt als de exacte definitie van refurbished wordt door de producent zelf bepaald en kan per bedrijf verschillen. Soms wordt het woord refurbished door een bedrijf gelijkgesteld met ‘gerepareerd’ of ‘zo goed als nieuw’. Lees voor je een refurbished iPhone koopt dus eerst goed de voorwaarden door.

 

Gebruikt of refurbished

Veel mensen denken dat de termen gebruikt en refurbished hetzelfde betekenen en gebruiken ze dan ook alsof ze voor elkaar verwisseld kunnen worden. Dit is echter niet het geval. Een gebruikte iPhone is eerst door een consument gebruikt en daarna door een winkel of de consument zelf doorverkocht. Een refurbished iPhone is eerst teruggestuurd naar de producent. Bij de producent aangekomen wordt het product gecontroleerd op defecten. Als is geconstateerd dat er niets mis is het het apparaat wordt het als refurbished terug op de markt gebracht en kan dus naar verschillende winkels teruggestuurd worden. Daarna wordt het apparaat opnieuw verkocht aan de gebruiker. Je bent er bij een refurbished apparaat dus zeker van dat het niet defect is. Bij een tweedehands of gebruikt product weet je dit nooit zeker.  

 

Soorten refurbishment

Niet alleen niet verkochte apparaten komen refurbished terug de markt op. Bedrijven verkopen vaak verschillende producten als refurbished. Sommige apparaten die zijn gebruikt als showmodel of testmodel kunnen worden verkocht aan de gebruiker. Ook kunnen het apparaten zijn die door een consument zijn teruggebracht, maar die nog niet zijn gebruikt. Je kunt dan een eigenlijk nieuw product kopen voor een lagere prijs. Daarnaast kunnen het apparaten zijn die door de winkel zijn teruggestuurd naar de producent omdat de doos of ander deel van de verpakking beschadigd is geraakt tijdens het verzenden. Soms worden apparaten gedoneerd aan een non-profit organisatie of een goed doel. Dit wordt ook refurbishment genoemd. Een laatste soort refurbishment komt van producten die over zijn van bedrijven die kleiner zijn geworden of failliet zijn verklaard. Ook deze telefoons worden dan als refurbished verkocht, maar het zijn eigenlijk nog gloednieuwe producten.

 

Waarom kiezen voor refurbishment?

Een refurbished iPhone is een telefoon die voor een lagere prijs wordt verkocht dan de nieuwprijs. Dit zijn altijd goed functionerende en soms zelfs nieuwe producten. Je kunt dus beter kiezen voor refurbished dan voor tweedehands.