Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Alle soorten filamenten op een rij

Zonder filament heeft u niets aan een 3d printer of een 3d pen. Ze zijn dan als een pen zonder inkt. Filamenten zijn dus de inkt als u 3-dimensionaal gaat printen of tekenen. Belangrijk is dat u weet welk soort filament uw printer of 3d pen gebruikt. De 2 meest gebruikte soorten zijn ABS en PLA. We leggen u in dit artikel kort uit wat het verschil tussen deze beide soorten zijn en wat er allemaal zo te koop is. Want bij de aanschaf van filamenten valt er heel wat te kiezen.

ABS filament is keihard

ABS is een soort filament wat harder is dan PLA. ABS is gemaakt van aardolie. Dit ruikt u ook zodra u gaat werken met dit soort filament. Het betekent ook dat het noodzakelijk is dat u zorgt voor verse lucht bij het werken met ABS. ABS is er in alle maten en kleuren. Sommige filamenten zitten op rollen van 5 of 10 meter. Er zijn ook filamenten die uit staafjes bestaan van 30 cm. In principe is de dikte van het plastic ABS draad even dik als dat van PLA. De meeste pennen kunnen dan ook zowel met ABS als PLA werken.

PLA filament is brozer, maar milieuvriendelijk

Inderdaad, PLA filament is milieuvriendelijk. In tegenstelling tot ABS is PLA gemaakt van mais en popcorn. En dat ruik je! Luchtverversing is dus niet nodig. Dit is ook de reden waarom dit soort filament vooral wordt gekozen als kinderen met de 3d pen aan de slag gaan. Het is weliswaar wat brozer, maar als u bedenkt dat bijvoorbeeld Lego gemaakt is van PLA dan begrijpt u de voorkeur. Ook PLA is er in verschillende rollen en staafjes. De kleuren zijn legio. Er bestaan ook filamenten die licht geven in het donker, die een houtlook hebben of een metal look.

https://www.goedkope3dfilamenten.nl/