Animatie maken
Image default
Shopping / Entertainment

Enkelbanden gescheurd? Dit is de juiste behandeling

De enkel is opgebouwd uit drie verschillende soorten beenderen: het sprongbeen, het scheenbeen en het kuitbeen. Wanneer je je enkelbanden hebt gescheurd, heeft er een kanteling plaatsgevonden die verder was dan maximaal. Dit zorgt voor een eivormige bult op de buitenkant van de enkel die voor erg veel pijn kan zorgen. De oorzaken van een ingescheurde enkelband kan per persoon verschillen. Je kunt een gescheurde enkelband namelijk sneller oplopen dan je misschien zou verwachten. Een misstap op een trap, of een stoep over het hoofd zien is een oorzaak die je veel tegenkomt. Maar ook een kuil in het gras of het struikelen over een drempel kan zorgen voor pijnklachten in je enkel. Ben je benieuwd welke symptomen horen bij een ingescheurde enkelband? Lees dit artikel dan zeker nog even verder!

Herkenbare symptomen

Heb je het vermoeden dat je enkelbanden zijn gescheurd? Achterhaal aan de hand van deze veelvoorkomende klachten na ingescheurde enkelbanden of dit inderdaad het geval is. Symptomen bij opgerekte enkelbanden zijn:

–          De enkel is erg gezwollen;

–          Er is sprake van een bloeduitstorting (een paars of blauwe vlek onder de enkel);

–          Er zit een eivormige bult op de enkel;

–          Het is pijnlijk om de enkel te bewegen;

–          Je kunt (bijna) niet op je enkel staan of lopen.

Hoe een gescheurde enkelband behandelen?

Wanneer je enkelbanden zijn gescheurd kun je direct beginnen met de behandeling. Het eerste half uur is het belangrijk om de enkel flink te koelen met een coldpack of ijs. Doe dit direct het eerste half uur na het trauma om zo intra-articulaire spanning te voorkomen. Ook is het belangrijk om geen druk meer uit te oefenen op de enkel. Met behulp van elleboogkrukken kun je lopen, zonder je enkel extra te belasten.